КОГА ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ СМЕНИХТЕ ФИЛТЪР ДЕХИДРАТОРА НА ВАШАТА КЛИМАТИЧНА СИСТЕМА?

КОГА ЗА ПОСЛЕДЕН ПЪТ СМЕНИХТЕ ФИЛТЪР ДЕХИДРАТОРА НА ВАШАТА КЛИМАТИЧНА СИСТЕМА?

Преди да започнете да чудите, нека ви дадем малко информация -  това е част от климатичната система на вашия превозно средство. В България, три от четирите превозни средства са оборудвани с АС система, по-голямата част от шофьорите, вече са изградили навик, да посещават редовно сервиз, за обслужването ѝ. Необходимостта от смяната на филтър дехидратор обаче, се пропуска, и от водача и от механиката.

В повечето превозни средства дехидратора, представлява на малък алуминиев контейнер, монтиран на тръбите на климатичната система, между кондензера и изпарителя. При някои модели превозни средства, се използват дехидратори, вградени в кондензера, под формата на пластмасова вложка или пакет.

Основните функции на филтър дехитор са:

 • Това е един вид контейнер за хладилния агент - резервоар за флуид, който осигурява непрекъснат поток към кондензера.

• Отговаря за изсушаването на хладилния агент - влагата, която прониква в системата, както при монтирането на компресора или просто при някаква друга механична интерференция в системата, има отрицателно влияние върху функцията AC. Това е така, защото в процеса на декомпресиране на хладилния агент, в разширителния клапан се получават ледени кристали, които могат да се утаят около иглата на клапана и да блокират потока на фреона. Такава ситуация води и до смущения на функцията на самия изпарител. Освен това, наличието на вода в системата причинява корозия на всички метални части на системата, което води до допълнително замърсяване, и филтър дехидратора блокира.

• Осигурява филтриране на твърдите частици - специалните филтриращи слоеве в дехидратора, са предназначени да спрат всички стружки, отлагания, и други замърсявания, които могат да проникнат в системата при монтажни операции. Липсата на филтриране, би довела до блокиране на разширителния клапан и повреда на следващите възли, по кръга на циркулация.

• Позволява контрол на нивото на хладилния агент в системата - тази функция се отнася само за някои модели дехидратори, които са оборудвани с отвори за контрол на състоянието, при пълнене на климатичната система.

Ключовият момент е, да не се допусне образуването на излишна влажност в климатичната система. дехидратора, благодарение на съдържанието на силициев гел и алуминиеви оксиди, химически свързва влагата и предотвратява нейната циркулация в системата. В зависимост от типа дехидратор, той може да събира от 6 до 12 грама вода. Това количество зависи и от температурата в системата. Колкото по-ниска е температурата, толкова количество може да задържи дехидратора.

Влагата и замърсяванията, неизбежно водят до експлоатационно блокиране на филтър дехидратора, ето защо неговата редовна смяна е толкова важна.

Колко често? Всеки път, когато системата е изложена на възможността за навлизане на влага. Особено при смяна на компресор или когато системата не се използва за по-дълъг период от време, което се случва често през зимата. За да се наслаждавате на приятна хладина по време на пътуване, специалистите съветват, да подменяте вашият филтър дехидратор на всеки две години, дори ако климатичната система функционира без проблеми.

Редовната профилактика на AC системата, ви помага да избегнете скъпи ремонти. Трябва да използвате само чисто нови дехидратори и подходящо защитени от влажност. Всеки нов филтър дехидратор, независимо от неговата форма и вид, е осигурен от достъп въздух по херметичен начин. Алуминиевите изсушители имат пластмасови или гумени запушалки, а дехидраторите под формата на торбички или пластмасови вложки, опаковани в плътни пликове.

Такива стриктни условия на съхранение и транспортиране са напълно задължителни, тъй като за всеки дехидратор, който е отворен и изложен на свободен достъп на въздух, става напълно безполезен, след приблизително 30 мин.

Категорично, трябва да избягвате от използваните филтри, те абсолютно няма да изпълняват своята функция и тяхното използване, може да доведе до сериозно намаляване на живота на компресора или дори до пълното му увреждане.

Дори, ако един добре работещ филтър дехидратор, не бъде подменен в препоръчителния сервизен интервал, той може се превърне в заплаха за климатичната система. Т.е. вместо да филтрира, ще започне да замърсява системата и в действителност може да доведе до сериозни и скъпи повреди на климатичната система.

Тази и много други интересни статии, може да прочетете на www.proline.bg